Portici

screensnapshot-12-02-2016-09-21-35.jpg

Portici is een nieuw tijdschrift over klassiek en opera in de Lage Landen. Prachtig vorm gegeven en een mooie naam: Portici klinkt als een Italiaanse muziekterm. En dat is er niet ver naast: Portici is een gemeente in Zuid-Italië. Maar het woord verwijst natuurlijk vooral naar de opera La Muette de Portici. Deze opera werd in 1830 ter gelegenheid van de 58ste verjaardag van koning Willem I in de Munt uitgevoerd. Het is daar dat de opstand tegen Holland startte. En dat leidt uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van België. Muziek als gangmaker voor een revolutie.

Het eerste nummer heeft Goede Buren (België-Nederland) als thema. Daarnaast valt een tweede lijn op: Portici is het werk van mensen die begaan zijn met onze toptalenten. De titels verraden dat: de kortste weg van talenten naar een wereldcarrière, mijn broer is een genie, rising vocal stars, nazorg en eerste hulp bij talent en de sterren van morgen.

In de ontwikkeling van toptalenten speelt natuurlijk ook het DKO een cruciale rol.  Het blad interviewt daarom Herman De Vleeschhouwer, directeur van de academie van Sint-Niklaas. Deze academie biedt talentvolle jongeren bijzondere faciliteiten: o.a. een uur les, of nog meer. En dat is sterk. Ik hoor ook op andere academies gelijkaardige verhalen. Een academie wil iedereen aanspreken. Ook jongeren die potentie hebben om in de toekomst het publiek van Bozar in vervoering te brengen.

In ons project pleiten we voor doelen en competenties op maat van de leerling. En dat klopt ook voor talenten. Zij kunnen zich laten leiden door strenge competentielijsten waarvan we hopen dat ze door het hoger kunstonderwijs en de overheid ontwikkeld worden. Voor deze leerlingen moet de academie te klein zijn: wedstrijden, andere talenten ontmoeten en veel feedback krijgen van gerenommeerde juryleden. Ze moeten ook – als daar nood aan is – extra lessen kunnen volgen bij een andere leraar. Herman De Vleeschhouwer drukt uit dat dat belangrijk is. Dit vraagt wel een (nieuwe) ruimdenkendheid van de leraar. Want het gaat tenslotte om de leerling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s