project

 

UCLL-research_expertise_logo.jpg

Artistieke competenties was een pilootproject (september 2012 – augustus 2016) in het kader van een vernieuwingstraject van het Deeltijds Kunstonderwijs. De projectoproep werd uitgeschreven door het Ministerie van Onderwijs.

Het project is ontstaan uit de expertisecel vakdidactiek van de Katholieke Hogeschool Limburg (op dit moment hogeschool UCLL).

Projectleider Erik Schrooten werkte intensief sterk samen met Luk Bosman van het pilootproject kunstig competent van het GO!.

Tijdens de eerste twee jaren werkten vier Limburgse academies mee aan het project: Kunstacademie Noord-Limburg, Pentagoon Tongeren, de academie van Lanaken en het conservatorium van Hasselt.

In het derde projectjaar zijn Sint-Truiden, Beveren en Roeselare nieuwe pilootscholen.

Het vierde projectjaar stond in het teken van de grote disseminatie. Acht nieuwe pilootacademies en introducties op vele andere academies zorgen ervoor dat de projectresultaten  in een verhoogd tempo in Vlaanderen geïmplementeerd geraken. Dat resulteerde in meer dan 150 werkmomenten op 30 academies en hogescholen.

De nieuwe pilootscholen waren o.a. Sint-Lambrechts-Woluwe, Izegem, Ronse, Knokke-Heist, Hemiksem, Menen, Oud-Heverlee en Dendermonde.

Het project zette in op vier thema’s:

  • artistieke competenties formuleren;
  • competentiegericht begeleiden;
  • competentiegerichte leeromgevingen creëren;
  • competentiegericht evalueren.

De kern van het project is te lezen in het boekje fundamenten.

Vanaf september 2016 begeleidt projectleider Erik Schrooten academies vanuit de cel dienstverlening van de hogeschool UCLL.