Artistieke competenties was een pilootproject (september 2012 – augustus 2016) in het kader van een vernieuwingstraject van het Deeltijds Kunstonderwijs. De projectoproep werd uitgeschreven door het Ministerie van Onderwijs.
Het project is ontstaan uit de expertisecel vakdidactiek van de Katholieke Hogeschool Limburg (op dit moment hogeschool UCLL).
Projectleider Erik Schrooten werkte intensief samen met Luk Bosman van het pilootproject Kunstig Competent van het GO!. Omdat de naam Kunstig Competent sterk ingeburgerd is, kozen we ervoor om onder die naam verder te gaan.
Tijdens de eerste twee jaren werkten vier Limburgse academies mee aan het project: Kunstacademie Noord-Limburg, Pentagoon Tongeren, de academie van Lanaken en het conservatorium van Hasselt.
In het derde projectjaar zijn Sint-Truiden, Beveren en Roeselare nieuwe pilootscholen.
Het vierde projectjaar stond in het teken van de grote disseminatie. Acht nieuwe pilootacademies en introducties op vele andere academies zorgen ervoor dat de projectresultaten in een verhoogd tempo in Vlaanderen geïmplementeerd geraken. Dat resulteerde in meer dan 150 werkmomenten op 30 academies en hogescholen.
De nieuwe pilootscholen waren o.a. Sint-Lambrechts-Woluwe, Izegem, Ronse, Knokke-Heist, Hemiksem, Menen, Oud-Heverlee en Dendermonde.
Het project zette in op vier thema’s:
- artistieke competenties formuleren;
- competentiegericht begeleiden;
- competentiegerichte leeromgevingen creëren;
- competentiegericht evalueren.
De kern van het project is te lezen in het boekje fundamenten.
Vanaf september 2016 begeleidt projectleider Erik Schrooten academies vanuit de cel dienstverlening van de hogeschool UCLL.
Ondertussen gebruikt een meerderheid van de Vlaamse academies de leerplannen van Kunstig Competent en komen de nieuwe doelen die de overheid voor het Deeltijds Kunstonderwijs schreef sterk overeen met die van Kunstig Competent.
De interesse voor Kunstig Competent groeit verder. Ook kunsteducatieve instellingen in Nederland hebben de concepten ontdekt en een doctoraat onderzoekt momenteel waarom deze onderwijsinnovatie zoveel impact heeft gehad.
Een stuurgroep van coördinatoren en directeuren van Vlaamse kunstacademies geeft richting aan nieuwe plannen en producten die kunnen bijdragen tot een sterk kunstonderwijs in Vlaanderen. De stuurgroep Kunstig Competent houdt zich o.a. bezig met het ontwikkelen en bijsturen van leerplannen en het aanbieden van vorming.
De stuurgroep kan je contacteren via: info@raamleerplandko.be