leerplan

De inspectie keurde april 2016 nieuwe ontwikkelingsgerichte leerplannen DKO (voorlopig) goed, die door pilootacademies uit Lier, Westerlo, Merksem, Noord-Limburg, Beveren, Gent en Antwerpen ontwikkeld en ingediend zijn.

Deze academies kozen voor een radicaal andere aanpak:

  1. De leerplannen zijn ontwikkelingsgericht: niet iedereen moet over dezelfde lat springen.
  2. De 5 rollen en 20 artistieke competenties vormen het vaste raamwerk van deze leerplannen.
  3. De leerplannen zijn structuuronafhankelijk: ze kunnen zowel in de huidige als toekomstige structuur gebruikt worden.
  4. Er zijn maar twee leerplannen: eentje voor podiumkunsten en eentje voor beeld. Hiermee benadrukken de indieners de grote gemeenschappelijke stam.
  5. De leerplannen zijn beweeglijk: academie en teams kunnen zelf keuzes maken en die ook zichtbaar maken in een eigen academieluik. Het leerplan daagt zo het beleidsvoerend vermogen van de academie uit.
  6. De twee leerplannen zijn digitale aanklikbare pdf’s: op een intuïtieve manier zoek en vind je je weg.
  7. De leerplannen willen inspireren: goed geformuleerde competenties op maat van het DKO, inspirerende lijsten leerdoelen, suggesties voor aanpak en evaluatie.

Is dit leerplan iets voor jouw academie? Zeker. De tijd is rijp voor een nieuwe stap. Maar dit vraagt wel een nieuwe denkwijze, mindset van een team. Goede vorming en coaching zijn daarbij noodzakelijk …

Hier kan je de leerplannen downloaden: podiumkunsten – beeld. De pdf is pas functioneel als je ze op je computer gedownload hebt.

Een presentatie van het leerplan tijdens de inspiratiedagen kunstig competent.

screensnapshot-03-05-2016-09-51-38

NIEUW

LandkaARTen gebaseerd op de artistieke competenties en leerdoelen van het leerplan. Op de pagina materiaal vind je deze kaarten ook in hoge resolutie.

landkaart leerplan vakman.jpg

landkaart leerplan onderzoeker.jpg

landkaart leerplan samenspeler.jpg

landkaarten leerplan performer.jpg

landkaart leerplan kunstenaar.jpg