art.com

BEKWAAMHEDEN

Leerlingen begeleiden zodat ze bekwame kunstbeoefenaars worden. Dat is de kernopdracht van het DKO. De kwaliteiten die we daarvoor bij hen willen ontwikkelen noemen we artistieke competenties. Het zijn bekwaamheden die ze nodig hebben voor hun artistieke praktijk van nu en later. Enkele voorbeelden:

  • een publiek willen raken;
  • experimenteren;
  • de basisvaardigheden beheersen;
  • feedback geven en ontvangen.

Het is belangrijk om daar woorden aan te geven. Zo krijg je helder waar het om te doen is. En kan je leerlingen gericht begeleiden.

De landkaARTen geven op een visueel aantrekkelijke manier dit vocabularium weer.

Artistieke competenties worden open geformuleerd. Ze geven voldoende ruimte aan leraren. Bij de start van een artistiek proces ligt immers het eindresultaat zelden vast. En onderweg kan er veel gebeuren. Zeker in kunstonderwijs. Maar artistieke competenties geven ook richting: leraren engageren zich om aan dit palet te werken.

Tijdens het beginonderwijs zijn we in het DKO vooral met vaardigheden en attitudes bezig. Het is zaak om leerlingen steeds competenter te maken in die vaardigheden. Vaardigheden worden competenties als ze met een grotere kwaliteit, zelfstandigheid, complexiteit en eigenheid uitgevoerd worden.

artistieke competenties ontwikkelen.001.jpeg

ROLLEN

cropped-rollen.jpg

 

De rollen drukken in zes eenvoudige en herkenbare woorden uit welke gebieden leerlingen in het DKO kunnen verkennen. Ze zijn een gemeenschappelijke mindset voor alle kunstdomeinen. De rollen zijn geen competenties. Ze ordenen wel een aantal competenties in heldere gehelen. En ze geven woorden aan het DNA van het DKO.

cropped-yyy.jpg

ARTISTIEKE COMPETENTIES

Competenties worden vanuit de rollen ontwikkeld. Volgende twintig artistieke competenties worden door het nieuwe leerplan naar voor geschoven: een set van 20 aansprekende, open en eenvoudig geformuleerde artistieke competenties, gemeenschappelijk voor alle kunstdomeinen. Het is een troef dat deze kernen in één beeld samengebracht kunnen worden:

Artistieke competenties.001.jpeg

LEERDOELEN

De 20 artistieke competenties worden vertaald in leerdoelen. Die maken de artistieke competenties heel concreet en werkbaar. In een revisie van het leerplan zal dit een beperkte set zijn van 101 leerdoelen voor de hele loopbaan op de academie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s