art.com

BEKWAAMHEDEN

Leerlingen begeleiden zodat ze bekwame kunstbeoefenaars worden. Dat is de kernopdracht van het DKO. De kwaliteiten die we daarvoor bij hen willen ontwikkelen noemen we artistieke competenties. Het zijn bekwaamheden die ze nodig hebben voor hun artistieke praktijk van nu en later. Enkele voorbeelden:

  • een publiek willen raken;
  • experimenteren;
  • de basisvaardigheden beheersen;
  • feedback geven en ontvangen.

Het is belangrijk om daar taal aan te geven. Zo krijg je helder waar het om te doen is. En kan je er aandacht aan geven en leerlingen gericht begeleiden.

De landkaARTen geven op een visueel aantrekkelijke manier dit vocabularium weer.

Artistieke competenties worden open geformuleerd. Ze geven voldoende ruimte aan leraren. Bij de start van een artistiek proces ligt immers het eindresultaat zelden vast. En onderweg kan er veel gebeuren. Zeker in kunstonderwijs. Zeer specifiek omschreven doelen zijn daarom hier niet aan de orden. Maar artistieke competenties geven ook richting: leraren engageren zich om aan dit palet te werken.

Tijdens het beginonderwijs zijn we in het DKO vooral met vaardigheden en attitudes bezig. Het is zaak om leerlingen steeds competenter te maken in die vaardigheden. Vaardigheden worden competenties als ze met een grotere kwaliteit, zelfstandigheid, complexiteit en eigenheid uitgevoerd worden.

artistieke competenties ontwikkelen.001.jpeg

 
 
ROLLEN

De rollen drukken in zes eenvoudige en herkenbare woorden uit welke artistieke gebieden leerlingen in het DKO kunnen verkennen. Ze zijn een gemeenschappelijke mindset voor de domeinen. De rollen zijn geen competenties. Ze ordenen wel een aantal competenties in heldere en logische gehelen. 

cropped-rollen.jpg

 

Samen met het werkveld ontwikkelden we een aangepaste versie voor het domein Beeldende en Audiovisuele Vorming. We spreken daar nu van 5 artistieke ontwikkelingsgebieden.

Leerplan_BAK (gesleept)

Volgende beeld maakt de relatie tussen de artistieke rollen van podiumkunsten en de artistieke ontwikkelingsgebieden van beeld zichtbaar.  bk pod

ARTISTIEKE COMPETENTIES

Competenties worden vanuit de rollen ontwikkeld. Volgende twintig artistieke competenties worden door het leerplan podiumkunsten Kunstig Competent naar voor geschoven: een set van 20 aansprekende, open en eenvoudig geformuleerde grote doelen, gemeenschappelijk voor alle kunstdomeinen binnen podiumkunsten. Het is een troef dat deze kernen in één beeld samengebracht kunnen worden:

Artistieke competenties.001.jpeg

Het nieuwe leerplan Beeldende en Audiovisuele Kunsten bevat 17 artistieke competenties:

LEERDOELEN

De 20 artistieke competenties worden vertaald in leerdoelen. Die maken de artistieke competenties concreet. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s