Collectioneur van ideeën

img_5373.jpg

In de tentoonstelling inspirations laat modeontwerper Dries Van Noten zien hoe hij werkt, wat hem raakt en hoe hij zijn collecties maakt.

Vrienden omschrijven Van Noten als een collectioneur van gedachten en ideeën. Wat op zijn pad komt, slorpt hij op. En is een mogelijke inspiratiebron. Overal kansen.

In DeMorgen Magazine vertellen studenten van de Antwerpse Modeacademie over hun inspiratiebronnen.

Voor mijn mannencollectie deed ik ideeën op tijdens mijn reis naar Marokko. Ik maakte er foto’s, die ik vervolgens gebruikte in digitale collages. Daarmee creëer ik een soort van droomwereld.

Ik ging uit van een het gevoel dat ik kreeg toen ik een gebouw zag van de Japanse architect Shigeru Ban. Het is een constructie die omgeven is door een wit gordijn, heel etherisch en contrasterend met het harde beton.

Voor deze collectie heb ik inspiratie geput uit vliegvissen. Dat is een hengelsport waarbij je gebruikmaakt van met de hand gemaakte vliegen als lokaas.

Kunnen we hier iets mee in ons kunstonderwijs? Zeker. Daag leerlingen uit om ideeën en indrukken te verzamelen. En gebruik die verzamelingen als voedingsbodem voor maakprocessen.

Want niets ontstaat vanuit het niets. Zelfs niet bij Dries Van Noten.

Inspirations loopt nog tot 19/7 in het Modemuseum van Antwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s