5 x 5

5x5.jpg

Sommige leerlingen proberen net voor een concert de meubelen nog te redden. De laatste week hard studeren. Onderzoek toont aan dat dat enkel op korte termijn een effect heeft. Na vier weken is het leereffect van de erin-stampers bedroevend: 44 procent kan het geleerde dan niet meer reproduceren.

Het brein kan maar een beperkte hoeveelheid informatie op één moment verwerken. Goed opbouwen heeft daarom een duurzaam leereffect. Vijf minuten oefenen, laten bezinken en daarna weer kort oefenen. Leren vraagt om focus en concentratie en dat kost energie. Daarom heeft het brein rustperiodes nodig.

Leer daarom je leerling om oefening te spreiden. Want vijf maal vijf minuten oefenen heeft veel meer effect dan één keer een half uur. En misschien is het beeld hierboven wel een fijn hulpmiddel om dit te illustreren.

3 gedachten over “5 x 5

  1. Beste Erik, volledig mee eens. het beeld is duidelijk al is 5 x 5 natuurlijk wel heel erg weinig. Gedisciplineerd en geconcentreerd 5 x 20 minuten per week verstandig oefenen en liefst zonder stress, kan het brein ongeacht aanleg ontwikkelen zodanig dat de speler er op kan vertrouwen als die het nodig heeft.

  2. Dag Erik,
    Ik werk al enkele jaren met de ‘vijf minutenregel’. Vooral in drukke dagschoolperiodes doet hij wonderen. Ik ben er ook van overtuigd dat 5 minuten per dag echt te weinig is om voldoende vooruitgang te maken, maar in periodes dat anders niet gespeeld zou worden werkt dit wel echt.
    Ook bij die leerlingen die anders gemiddeld één à twee keer per week een half uurtje studeren, merk je dat elke dag vijf minuten oefenen veel meer leerwinst oplevert.
    Ik probeer al mijn leerlingen ook te overtuigen om in het weekend twee keer per dag een oefenmoment in te lassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s