Begin bij het einde

afbeelding-4.png

Kan jij verwoorden welke kwaliteiten je bij een leerling wil zien op het einde van een graad of een leertraject? Geen makkelijke denkoefeningen. Dit vraagt verbeelding, het vermogen om je iets voor te stellen. En een woordenschat om die beelden te kunnen articuleren.

Toch is dit essentieel. Want je maakt dingen twee keer mee: een keer in je gedachten en een tweede keer in het echt.

Artistieke competenties componeer je van achter naar voren. Je zoekt naar competentiebeelden die de 20 artistieke competenties concreter maken. Zo weet je beter waar je in grote lijnen naartoe kan werken.

Voor sommige competenties en rollen is dat makkelijk. Voor het vakmanschap hebben vele leraren die beelden al klaar. Voor andere rollen is dat minder evident …

Onze inzichten voor de andere rollen worden elke dag groter. Daarom bieden we vanaf volgend schooljaar daar ook materialen en ondersteuning rond aan. Zo kan je op je academie die competentiebeelden verkennen en verder naar je hand zetten.

En met deze tekst Begin bij het einde maken we ook een einde aan het blogjaar en kijken we uit naar het begin van de vakantie. Merci dat je af en toe mijn gedachten wilde lezen.

Geniet van de vakantie.

7 gedachten over “Begin bij het einde

 1. Erik, bedankt voor weer een jaar vol verfrissende inzichten. Zeer leerrijk en waardevol, ook in een niet-muzikale werkomgeving.
  Prettige vakantie en tot september.
  Annemie

 2. Zelf als ex -leraar keek ik elke dinsdag uit naar je gedachten.
  Veel dank hiervoor. En een mooi verlof.

 3. Dag Erik,

  Elke week lees ik vol enthousiasme jouw blog op Artistieke Competenties en kijk ik uit naar de mail op dinsdagochtend in de mailbox. Zelf hielp ik een klein beetje bij de nieuwe leerplannen die onlangs goedgekeurd werden.

  Het valt me wel op dat er naast de blogpost voor alle leerkrachten DKO regelmatig een verwijzing naar muziek en ook beeld in de blogs opgenomen is maar minder dans. Misschien is het beroepsmisvorming van mijn kant 😉 maar ik zou een link met dans af en toe fijn vinden. Daarom biedt ik via deze weg ook graag aan om hierbij te helpen en af en toe een korte blog over dans DKO te schrijven.

  Het aanbod is vrij en ik begrijp het ook als je hier liever niet op ingaat.

  Alvast een fijne week gewenst,

  Met vriendelijke groet,

  Maud Tielemans

  Beleidsondersteuner – coördinator dans – leerkracht dans Kunstacademie Halle

  maud_tielemans@hotmail.com 0474/23.43.38

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s