Faalmoed

In het boek Faalmoed en andere filosofische overdenkingen ontwikkelt filosofe Stine Jensen prachtige gedachten over falen.

Falen doe je altijd tegenover iets of iemand: een publiek, je leraar, je eigen doelen, een norm … Het is niet zomaar een kleine mislukking. Nee, als je faalt, doet dat iets met je zelfbeeld. Je hebt het gevoel dat jij helemaal of gedeeltelijk de schuld bent van dat falen.

Jensen pleit voor faalmoed. Dit concept staat tussen faalangst en faalovermoedigheid in. Bij faalangst raak je verlamd. Bij faalovermoed denk je dat je alles kan en vergeet je te reflecteren. Faalmoed staat aarzeling en angst toe. Je weet immers dat het fout kan gaan … en toch doe je het.

4 gedachten over “Faalmoed

  1. Faalmoed… dat woord lag nog niet in mijn vocabulariumschuif. Ik denk dat ik het wel mooi vind 😊. Omdat het uitnodigt om te durven, om stappen te zetten ook al ben je nog onzeker, om te springen… Ik heb zelf (de oude betekenis van) de woorden falen, fouten en schuld richting prullenbak gegooid. Omdat ik ongelooflijk hard geloof in groei door te proberen, in leerkansen op het moment dat iets mis of moeilijk gaat, in het feit dat je binnen een proces altijd datgene kan realiseren waar je klaar voor bent… en ook binnen deze inzichten blijf ik (onder)zoeken.
    Faalmoed mag voorlopig in mijn schuif… want het woord ‘moed’ geeft aan het woord ‘faal’ een nieuwe, nuancerende touch.

  2. Ken je het woord : ‘Rakeling’? Dat is een poging die nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Het is dus geen mislukking! Mooi, hé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s