Panenka

Antonin Panenka nam in de finale van het EK voetbal in 1976 tussen West-Duitsland en Tsjecho-Slowakije de beslissende strafschop. Panenka stiftte de bal met een boogje zachtjes in het midden van de goal. Sepp Maier, de Duitse keeper, lag al in een hoek. Sindsdien wordt dergelijke strafschop een Panenka genoemd.

Panenka dat is durven. Als een Panenka mislukt is dat pijnlijk. Als het lukt is het ware kunst. Er zijn al miljoenen strafschoppen genomen. Maar deze zal altijd de bekendste blijven. Want hier werd voetbal kunst. En hier leren we ook iets over kunst: met kunde, met gevoel, mooi en risicovol. En dat op zo’n belangrijk moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s