Tijdens de examens piano van de academie van Hemiksem experimenteerden we met verwoorde feedback. De leerlingen L4 en M3 kregen na hun optredens feedback op maat. Een concept dat op vele andere plekken uitgetest wordt. De positieve ervaringen doen hun werk: het aantal believers stijgt. Een extern jurylid in Lier mailde:
Ik voelde mij daar absoluut goed bij. Net als de desbetreffende leerkrachten.
De nabespreking tussen jury en de leraren krijgt een hele andere toon. Tegenstanders worden medestanders. Omdat iedereen hetzelfde doel heeft: de leerling sterker maken.
Na de interne bespreking gingen de juryleden, de directrice en de leraren van Hemiksem naar de concertzaal. De directrice bedankte met veel warmte de leraren voor het werk en de leerlingen voor hun concert. En ze verwoordde wat haar globaal was opgevallen: dat er muziek gemaakt werd en dat haar dat ontroerde. Sterk.
En dan gingen leraren, externe juryleden en leerlingen met elkaar in gesprek. Wat was sterk? Wat viel bij jou op? Waar moet je op letten? Waar liggen je volgende uitdagingen?
Bij cijfers is er maar één winnaar: degene met de hoogste score. Nu waren er vele winnaars:
- leerlingen kregen een cadeau in de vorm van feedback waar ze iets mee kunnen;
- ouders waren ontroerd omdat de feedback bevestigde of verraste;
- en leraren glunderden omdat ze zagen dat de feedback van de jury binnenkwam en helpt om leerlingen meer in beweging te krijgen.
We zagen het ook aan de lichaamstaal: shining eyes.
Zo simpel, zo voor de hand liggend, zo krachtig. Dat we daar niet eerder vol op ingezet hebben.