Zijn punten objectief?

screensnapshot-31-10-2015-11-23-19

Af en toe komt nog de roep naar punten naar boven. Want punten zijn OBJECTIEF. Dat argument wordt dan in hoofdletters naar voor geschoven.

Omdat het project niet per definitie tegen punten is, verdient dit onderzoek. Wat betekent objectief evalueren? Wat zeggen pedagogische wetenschappen daarover?

  • Dat beoordelaars zonder eigen inkleuring en eigen voorkeuren evalueren.
  • Dat er heldere evaluatiecriteria zijn.
  • Of nog veel concreter: dat verschillende jury’s tot hetzelfde resultaat komen.

Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid heet dat laatste. Een spuglelijk 32-letterwoord.

Zijn de evaluaties in het DKO vanuit deze standaarden objectief? Nee, totaal niet. Jury’s kleuren een evaluatie persoonlijk in. En zelden zijn de criteria geëxpliciteerd. Tenslotte moeten we ook toegeven dat een zelfde examen op vijf verschillende academies bijna altijd verschillende cijfers oplevert.

En is dat erg? Nee. Kunst beoordelen is niet objectief. Zeker niet als het over de rol van kunstenaar gaat. Dat is eigen aan de kunsten en dat is ook goed zo. Het maakt ons fundamenteel anders dan bijvoorbeeld wiskundeonderwijs.

Maar laten we wel het valse argument loslaten dat cijfers een evaluatie in het kunstonderwijs objectiveren. Ze kunnen wel, in bepaalde gevallen, sommige leerlingen extrinsiek motiveren. Maar dat is een ander verhaal.

3 gedachten over “Zijn punten objectief?

  1. Meer zelfs: eenzelfde jury zal de ene dag tot een ander gemiddelde komen dan een andere (eigen ervaring). Zelfs het moment van de dag doet er toe. Rechters oordelen strenger op een lege maag.
    Ik heb de indruk dat de leraren die zoveel belang hechten aan punten, bang zijn om als leraar niet ernstig genomen te worden genomen.

  2. Dat is dan een grootste onderscheiding. Ga dan maar aan de leerling uitleggen dat ‘doorstroming’ misschien toch echt niet zo’n goed idee is…. Punten zijn ‘stom’, woorden spreken!

  3. volmondig akkoord dat punten absoluut niet objectief zijn. De ene jury is de andere niet. Sommige collega’s geven toe dat ze soms strenger zijn in de ene school tegenover een andere. Met woorden geef je enkel de juiste feedback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s