De fundamenten van artistiek evalueren omschreef het project vanuit drie V’s:
- Artistiek evalueren = Veelzijdig: een evaluatie kijkt breed naar de artistieke gebieden;
- Artistiek evalueren = Voedend: een evaluatie wil een effect hebben op het leren van de leerling;
- Artistiek evalueren = Veelvormig: een evaluatie is betrouwbaar door een variatie in vorm, tijdstip en evaluator.
Voortschrijdend inzicht doet er ons voor kiezen om een vierde V toe te voegen. De vraag of we ook nog iets negatiefs mochten zeggen bleef maar terugkomen. En telkens moesten we antwoorden dat je leerlingen ook helpt door voldoende scherp te zijn.
- Artistiek evalueren = Veeleisend: evaluaties stimuleren leerlingen om de eigen grenzen te verleggen. En in de feedback benoem je zowel kwaliteiten als werkpunten.
Op deze fundamenten bouwen vele academies op dit moment nieuwe evaluatieconcepten die passen bij hun visie.
Het zijn ongemeen boeiende tijden.
Ik denk dat het toevoegen van de ‘v’ierde pijler voor artistiek evalueren zeker terecht is, en ik ben alleen maar ‘v’oorstander ‘v’an de ‘v’-alliteratie.
Toch heb ik een kleine kanttekening: veeleisend heeft voor mij toch ook een negatieve bijklank. Ik vrees dat dat gemakkelijk overhelt naar te-veel-eisend, waardoor leerlingen ontmoedigd kunnen geraken of door de bomen het bos niet meer zien…
Daarom maak ik er voor mezelf ‘voldoende eisend’ van. OK?
En ja, dat is niet in één woord geschreven en dus past dat niet zo mooi bij de andere drie v-pijlers, maar dat ik neem ik er voor deze keer dan bij, als vaak-veeleisend mens 😉
Voldoende veeleisend is heel heel mooi. Goed onderwijs heeft te maken met een juiste balans. Niet te veel en niet te weinig. Net genoeg.