Lagom

tumblr_static_lagom_logo

Niet te veel, niet te weinig. Dichter kom je niet bij een vertaling van het Zweedse woord lagom. Volgens de overlevering komt lagom van laget, wat zoveel betekent als ‘het team rond’. In de Vikingtijd was het de gewoonte om allemaal uit dezelfde hoorn wijn te drinken. Die passeerde van hand tot hand. De uitdaging lag erin net genoeg te drinken zodat iedereen een eerlijk deel kreeg. Mooi dat je een concept in één woord kan pakken.

Lagom is ook belangrijk voor academies die competentielijsten willen ontwikkelen. Het is altijd weer zoeken hoeveel competenties je naar voor wil schuiven. Sommigen hebben de neiging om hele reeksen te maken: hoe meer competenties, hoe beter het onderwijs. Ondertussen weten we dat dat niet zo is. En zeker niet in kunstonderwijs.
Daarom de gouden raad: lagom.
Als je zucht als je een lijst competenties ziet,  heb je er te veel. Als de zinnen geen richting geven, heb je er te weinig aan. Als een lijst hanteerbaar, overzichtelijk en inspirerend aanvoelt, zit het goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s