Optreden

fluweel-rood-theaterdoek.png

Competenties toon je in een authentiek context. En dat zijn voor ons het podium of de tentoonstellingsruimte. Daar kunnen leerlingen laten zien wat zij in hun mars hebben. En leren ze om de codes van het zich tonen te oefenen en hun publiek te raken.

Ook in onze veelzijdige evaluatie blijven optredens sleutelmomenten. Naast observaties tijdens het jaar. Want als iemand zijn bekwaamheid tijdens het jaar én tijdens concerten toont, kan je met zekerheid zeggen dat de competentie verworven is. Je baseren op één moment is veel minder betrouwbaar.

We weten ook dat examens voor de jury heel wat weerstand oproepen: al die stress, die tafel met ernstig kijkende mensen, controle of de partituur juist uitgevoerd is, de angst voor fouten … En toch hoort het erbij. Maar dan misschien op een andere manier.

We zien een omslag van examens met jury’s naar echte concerten/ toonmomenten. Na zo’n concert is er ruimte voor felicitaties, tips van collega-feedbackgevers, externen … En dat is minder beladen. Natuurlijker ook …

… en authentiek: want kunstenaars (in spe) leggen geen examens af. Ze treden op.

4 gedachten over “Optreden

  1. Ze treden op/stellen tentoon als het netwerk waarin zij (zullen) figureren op dat moment ‘hot’ is. Zo niet blijven zij na het gloriemoment (het examen/de vernissage) anoniem en toekijkend in één of ander verdomhoekje. Misschien moet het DKO in zijn identiteitswissel, waarmee het nu worstelt, maar eens inzetten op die kunstenaars die na hun finale moment, dreigen in een ‘amaro far niente’te sukkelen. Bij gebrek aan netwerk dat hen voortstuwt.

  2. Helemaal mee eens! Maar jammer genoeg mag er in onze academie geen publiek aanwezig zijn tijdens klasexamens. Openbare examens worden gepland op onmogelijke tijdstippen om 16.00 op een weekdag zodat er geen publiek aanwezig kan zijn. We plannen natuurlijk voor het examen toonmomenten en fijne optredens. Die voor mij als leraar en ook voor de leerlingen dan ook waardevoller en zeker ook veel aangenamer zijn. Met een publiek delen wat je hebt gerepeteerd, daar doe je het toch voor.

  3. absoluut akkoord! Wij treden op zondag 22 mei vanaf 14u in het foyer van AZ Maria Middelares te Gent, waar een vleugelpiano staat. Dit is het evaluatiemoment van de leerlingen die géén openbaar examen (jakkes wat een vis woord!) hebben. Mijn privéschooltje de “Pia-Nootjes” (Suzuki, kindjes tussen 3 en 10 jaar)) treedt op zondag 12 juni in de Blauwe zaal van de Poel 17 om 11u, en op het grote podium aan de Hoge Wal te Ertvelde ter gelegenheid van Levensloop 2016, een organisatie van “Kom op tegen Kanker!” Op die manier treden we op, en brengen we ons steentje bij voor een goed doel. We hebben trouwens het ganse schooljaar door verschillende concertjes gegeven, waarbij onze “spaarpot” voor Levensloop steeds aanwezig was voor vrijwillige bijdragen. Op 19 juni geven de Pia-Nootjes deze af aan de organisatie van Levensloop. Fijn, niet?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s