Evaluatie is niet enkel iets voor het einde van het schooljaar. Evalueren doe je voortdurend. Telkens je feedback geeft, ben je aan het evalueren. Om leerlingen zo aan te zetten tot ontwikkeling.
Dagelijks informatie verzamelen is daarbij een interessante en noodzakelijke praktijk. Je sprokkelt observaties, opmerkingen en indrukken: een leerling maakt opeens een grote sprong voorwaarts. Een andere loopt steeds op hetzelfde probleem vast en kan dat opeens helder benoemen …
Dit noemen we betekenisvolle momenten. Het is belangrijk dat je die noteert. Want de lichtste inkt gaat langer mee dan het beste geheugen.
Daarom volgende gouden tip: neem na een lesdag 5 minuten de tijd om enkele dingen te noteren die opgevallen zijn. Evaluatiefiches invullen wordt achteraf zoveel makkelijker.
Dag Erik,
Dit schooljaar ben ik op begonnen met elke les nadien kort te evalueren.
In de les noteer ik de opdracht op mijn laptop en (meestal de dag er na) neem ik de tijd om daar een werkpunt, een âlet op ⦠â of een opmerking bij te plaatsen.
Die stuur ik dan telkens per mail naar de leerling en/of ouders.
Zo kunnen ze ook de evolutie blijven volgen want ik noteer telkens op hetzelfde document in word.
Met dank voor de inspiratie,
Herbert MATTON
Leraar koper in SAMW Menen en conservatorium Kortrijk
Sterk!
Erik
Dat is inderdaad een goede werkwijze. Alleen is het voor leraren van groepen niet echt simpel om dit te doen. Vaak ben je ’s avonds na een aantal intensieve uren lesgeven ook te moe om het een en ander nog te noteren. Het zou misschien wel gemakkelijk zijn moest er een goede tool zijn die je bij de hand hebt en waarmee je dadelijk iets kunt ingeven. Ik probeer dit te doen met ‘Classdojo’. Hierin heb ik een aantal vaardigheden en aandachtspunten gemaakt die ik maar moet aanklikken. Verder heb je in groepen in steeds een aantal grijze muizen waar je weinig over kan zeggen en een uurtje is snel voorbij.