Utopia

IMG_3705.jpeg

In Utopia vindt de academie voor podiumkunsten van Aalst een prachtig nieuw onderdak. Er was geen geld voor een nieuwe bibliotheek én een nieuwe academie. Dus koos de stad voor een innovatief samenwerkingsproject: bib en academie in één.

Een probleem werd een kans. De samenwerking levert onverwachte architectuur op. Bib en academie staan niet naast elkaar maar lopen in elkaar over. Achter de deur op de foto wordt er instrumentles gegeven. Als leerlingen de klas verlaten, staan ze tussen kunstboeken, tijdschriften, partituren, dvd’s en cd’s. De wereld van de onderzoeker opent zich iedere week in twee richtingen: in de klas en net erbuiten.

De directrice stelt ook vast dat leerlingen met een andere focus de academie binnenstappen. De gedempte sfeer van een bibliotheek zorgt voor een natuurlijke buffer tussen het drukke buitenleven en de aandacht die kunstonderwijs nodig heeft.

Zo roept deze foto ook een interessante onderzoeksvraag op: hoe breng ik mijn leerlingen bij de start van de les in een lerende focus? Want niet iedere academie heeft zo’n rustgevend tussengebied.

5355913_Utopia_KAAN_Architecten__Delfino_Sisto_Legnani_e_Marco_Cappelletti.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s