Leerlingen kiezen doelen

IMG_20190319_125055.jpeg

De academie van Wuustwezel gaat op een innovatieve manier om met het raamleerplan. De academie herformuleerde een deel van de leerdoelen zodat ze  beter begrijpbaar zijn voor kinderen.

Deze aangepaste doelen hangen nu op in de klas. Elke les mogen leerlingen een leerdoel kiezen waarrond ze die week willen werken. Dat kaartje krijgen ze mee.

Zowel leraren muziek als leraren woord gaan ermee aan de slag. Bijzonder inspirerend.

14 gedachten over “Leerlingen kiezen doelen

 1. Onvoorstelbaar hoe sommige scholen hier in mee gaan…
  Ziet niemand dan hoe we steeds maar verder afdwalen van de essentie?
  Waar zijn we eigenlijk mee bezig?
  We worden bedwelmd door al die prachtige termen, al die mooie adjectieven, al die woorden.

  • Met alle respect, maar als u ‘de essentie’ niet terugvindt in het systeem van artistieke competenties, dan is het u waarschijnlijk niet goed uitgelegd of heeft u het niet grondig gelezen. Kunt u me zeggen wat voor u ‘de essentie’ is? Ik help graag mee. Ik vind wat ik essentieel vind er alleszins wel in terug. Vriendelijke groeten, Johan

   • Beste Johan,

    het gaat er voor mij even niet om wat ik allemaal terugvind in de teksten van het nieuwe decreet, graag wil ik onthouden dat muziek een podiumkunst is, en dat ik er alles wil aan doen omdat de leerlingen van tijd tot tijd iets kunnen presenteren wat de moeite waard is om aan te horen, dat ik met elke leerling ertoe kom iets te verwezenlijken wat presentabel is. Dat is voor mij de essentie. En daar heeft iedereen blijkbaar zo zijn eigen visie over. Ik denk dat ik voor mezelf weet waartoe een leerling in staat moet zijn na verloop van tijd. Ik wil niet negatief zijn, als leraar piano en als begeleider hoor ik nog steeds hele mooie zaken, maar steeds meer leerlingen blijven ondermaats en horen eigenlijk meer thuis in een jeugdmuziekschool. Het is een vaststelling, en ik geloof niet dat al die prachtige ideeën, werkwijzen en scenario’s het tij zullen doen keren.
    Grootste reden is ongetwijfeld de zeer karige tijd die voorzien is om met de leerlingen te werken.
    Maar met het nieuwe decreet kan daar blijkbaar aan verholpen worden…
    We moeten steeds inventiever zijn, onze manier van les geven moet steeds effectiever zijn, volgens sommige mensen moet het kunnen, we moeten het bij onszelf zoeken. Welnu, Johan, ik geef bijna 40 jaar les, heb massa’s navolgingen gevolgd, ik doe al wat ik kan. Ik studeer nog uren per dag, schaaf me bij waar mogelijk. Meer heb ik niet in me.

 2. Afdwalen van de essentie?Ik geef 35 jaar pianoles Aan het eind van hun dko carrière zie ik gelukkige jonge mensen die inzicht en speelplezier hebben .Er wordt hard gewerkt langs beide kanten en tips om leerlingen te motiveren zijn altijd welkom.Beter mooie woorden toch.Waarom zo negatief mijnheer Verbrugghe.Het zijn toch maar suggesties?Elke leraar weet toch wat hij doet of niet?Je les vanuit een ander standpunt aanpakken maakt je soepel of niet.Je hoeft toch niet in alles mee te gaan?Kop op hoor,bekijk deze blog niet als een must.Natuurlijk is de visie van de school soms tegenstrijdig met wat ”wij” voor ogen hebben.Maar dan nog hebben we vrijheid.Uiteindelijk doe je in je klas wat jij wil….bekijk het niet negatief hoor en echt waar kop op.

 3. Dankjewel voor je eerder geruststellende reactie, Mieke. Net als jij geef ik al pianoles van vooraan de jaren tachtig. Ik denk dat ik nog altijd even gedreven bezig ben met mijn vak en probeer met de weinige tijd die ons nog rest om met de leerlingen te werken zo positief mogelijk te blijven. Ik werk er elke dag aan. Ik wil niet oud en bitter worden, maar ik kan ook niet zomaar meegaan in wat men ons voorspiegelt aan ‘kansen’ die het nieuwe decreet ons zogezegd biedt. ik moet het je niet uitleggen hoeveel tijd en inzet het kost om leerlingen iets bij te brengen. Als er suggesties zijn om hen inderdaad meer te motiveren, dan zijn die inderdaad heel welkom, maar de ruimte voor benadering vanuit zoveel verschillende invalshoeken is er niet. Elke les probeer ik gewoon zo vlug mogelijk over te gaan tot de orde van de dag, want met 3 à 4 leerlingen per uur is het eigenlijk onbegonnen werk om doorsnee-leerlingen nog tot een bepaald niveau (ja, ik gebruik dat woord nog..) te tillen. Als ik dan ook nog eens mijn leerlingen zou laten kiezen rond welk doel we een bepaalde week zouden werken… Natuurlijk is niet alles van de blog bedoeld om in elke les specifiek aan bod te laten komen, maar ik zie rond mij jonge collega’s die dit alles een beetje als evangelie beschouwen en die volgens mij (nogmaals…) serieus afdwalen van de essentie. En allemaal goed bedoeld, natuurlijk. Maar ik houd in mijn achterhoofd wat je zei: positief blijven!

  • Ik en nog anderen verstaan je 100 percent.Soms word ik ook depri hoor.Ik wil er niet over uitwijden zo slecht voel ik mij soms.Ga nu met 4 ll.per uur 7 uur lesgeven…..je moet positief blijven en oplossingen zoeken maar een scoutskampniveau gaat ook te ver voor mij.

 4. Ik denk dat u veel van wat in artistieke competenties staat al doet. En ik vrees dat het systeem niet altijd goed gebruikt wordt. Het is niet zo dat je altijd op alle competenties MOET werken, daar is inderdaad geen tijd voor. Maar in een langer traject moet er wel oog zijn voor een brede vorming. Soms ben ik met mijn leerlingen alleen over vaktechnische zaken bezig, andere periodes enkel met artistieke, soms met creatieve.
  De bedewing van het systeem is dat het uitnodigt om na te denken over waar we mee bezig zijn, om samen nieuwe wegen te zoeken of betere manieren om de oude te bewandelen. Het nodigt uit tot dialoog.
  Ik vind het en spiegel die me confronteert met mijn sterktes en zwaktes. Voor sommige aspecten ben ik een goede leraar, voor andere heb ik bij te leren. Er zitten hiaten in mijn pedagogie. Zoals bij iedereen zeker?
  Als directies, leraren en inspecties het gaan zien als een lijst van competenties die moet worden afgevinkt, dan wordt het systeem slecht gebruikt.
  Op zijn minst moeten we zeggen: hmm, interessant, ik ga er toch eens over nadenken 🙂

 5. Dirk,ik heb volledig hetzelfde gevoel en dezelfde opmerkingen hoor.Soms zit ik er ook door.We komen ook uit de pianowereld waar ijzeren discipline ,doorzicht gewoon een voorwaarde was.Het woordje cool bestond nog niet.4 en 3 ll.per uur is je verplichten om scoutsniveau te halen of te elemineren….Misschien gaat dit voor gitaar of fluit?Wij hebben ook geen fanfarecultuur?hahaha de hierarchie bestaat volgens mij wel degelijk lieve pedagogen.Debat?Dirk,je staat niet alleen.Veel collega’s willen zelfs niet reageren.Bij deze ga ik er in vliegen met 4 leerlingen per uur en dit gedurende 7 uur…

 6. Dirk,ik voel mij ook dikwijls ongelukkig.Ga nu 7 uur aan 4 per uur lesgeven…….fabriek.Vele collega’s willen ook niet meer reageren.Een scoutskampniveau?fanfareniveau?We doen wat we kunnen maar laat je niet depri worden hoor.De hierarchie in de instrumentwereld bestaat hoor.Voor somige instrumenten is het decreet een zegen heb ik de indruk.Tja,het woordje cool bestond ook niet in onze tijd.We zijn de laatste der monikhanen,een uitstervend ras…haha

  • Dag Mieboe. Ik ben niet goed mee. De hervorming bepaalt toch niet hoeveel leerlingen er per uur zijn, dacht ik? Dat was vroeger toch ook zo? En in welke zin is dat anders voor sommige instrumenten? Ik heb het decreet goed gelezen en vind dat daar niet in terug. De academies hebben daar toch een vorm van autonomie in?
   Groetjes
   Johan

 7. Beste iedereen,
  Er zijn vanzelfsprekendheden uit de blog gekomen die er echter niet waren. Dit systeem is ontwikkeld door een leerkracht met meer dan 30 jaar ervaring. Ze heeft wel degelijk 3 tot 4 leerlingen staan in de tweede graad. Dat heeft inderdaad niets te maken met het nieuwe leerplan. Dit systeem is ook niet door mij (directeur) opgelegd, maar met veel enthousiasme door de leerkracht uitgewerkt, nadat andere collega’s aangaven dat het soms wel moeilijk verwoord is voor de leerling zelf. Er is ook geen verplichting vanuit de directie om dit te gebruiken. Ik heb enkel het gevolg en de kruisbestuiving opgemerkt binnen onze academie en het enthousiasme van de leerlingen om te focussen op een leerdoel. We zijn met de academie tot de conclusie gekomen dat er op zich veel van vroeger in Kunstig Competent terug te vinden is. Ik hoop van harte dat de academies volgend jaar genoeg uren krijgen om alle instrumentlessen te ontlasten!!!

  • 4 leerlingen alleen in de tweede graad?Fantastisch.Wat denk je van 4 leerlingen in alle graden haha begin maar hoor.Bij deze sluit ik de blog af want we praten naast elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s