Oog voor detail

35785174-8b14-4e8f-8c06-5386535110fb

Dichterbij is een boek over details in kunst. Schrijfster Wieteke van Zeil neemt wekelijks in de volkskrant een detail uit een schilderij onder de loep. Dat levert mooie inzichten op. Elk detail opent een deur naar een wereld vol betekenis, symboliek en persoonlijke associaties. Een kunstwerk gaat meer leven. En ook je blik op de wereld verandert.

Over een zonnebloem van Van Gogh vertelt ze prachtig dingen. Over beeld en muziek in samenspel:

Ik bleef een beetje hangen voor het schilderij van de vier uitgebloeide zonnebloemen: hangen zoals je op de snelweg gedachteloos kan blijven steken bij het ritme van de lantaarns of de sloten in het weiland. Dat gebeurde hier ook: ik zag het geheel niet meer, ineens had de verf een ritme. Tik-tiktik-tik-tik (de groene toetsjes) –  whoef-whoef-whoef (de donkerblauwe strepen) – zhjuuuuuum-zhjuuuuuum (het beige eronder) – stèk-tsèk-tsèèèk (de grote oranje uithalen) en voordat ik het wist, zat ik naar muziek te luisteren in mijn hoofd. 

Oog hebben voor detail is een o zo mooie competentie.

3 gedachten over “Oog voor detail

 1. Beste Erik (en team),
  Elke week opnieuw geniet ik van jou/jullie veelzijdige benadering van het artistieke. Jullie insteek is een prachtig hulpmiddel en is een inspiratie … Het trekt de wereld open.
  Dank je daarvoor,
  Annemie

  • Dag Annemie

   Je reactie doet enorm deugd. En daagt me uit om volop op de blog te blijven inzetten.

   Van harte

   Erik

 2. Dansen met verf op het ritme in mijn stilte…zo dichtbij…zalig.
  Erik, je inspireert steeds weer in eenvoud en professionaliteit. Dankjewel daarvoor. Ik moet nu aan het schilderen voel ik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s