Spem in Alium

11026126_10152998821988424_8471096726607620746_n

Spem in Alium is een 40-stemmig koorwerk van de renaissancecomponist Thomas Tallis.

Begenadigd kunstenaar en leraar Johan Bossers van de academie van Tongeren maakte er een prachtige vocale én instrumentale bewerking van: soms dicht bij de oorspronkelijke tekst, soms ver weg, soms zelfs heel ver. Altijd weer andere kleuren, andere combinaties, hemels, ontwricht, uitbundig en jazzy.

De lokatie was zonder meer prachtig: het binnenplein van het kasteel van Alden Biesen. Muziekgroepen van de academie zaten in de verschillende hoeken van de binnenkoer. 80 leerlingen en leraren. Het publiek stond in het midden. Johan Bossers nodigde de aanwezigen uit om zich te verplaatsen tijdens het concert. Dat was een fantastische ervaring: op elke plek klonk het anders. Je kleurde al wandelend de compositie mee in.

Ik beken: ik was diep onder de indruk: het concept, het avontuur, de zoektocht.  Het publiek applaudiseerde minutenlang. Het beleefd applaus ver voorbij.

Ook op ander academies zien we gelijkaardige kunstprojecten: verdiepend en ongewoon voor de leerlingen (én leraren). Een keuze voor de moeilijke weg. Bloed, zweet en tranen. Er ongemakkelijk van worden hoort erbij. Wat moet ik hiermee? Heb ik muziek gestudeerd om hier wat te rommelen op mijn instrument? Maar eens dat voorbij ontstaat er magie.

De academie als vrijplaats voor experiment. Een plek waar het moeilijk mag zijn. Waar leerlingen op plekken komen die ze anders nooit zouden ontdekken: bijvoorbeeld Alden Biesen en Spem in Alium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s