Een academie startte met een reeks toonmomenten waarbinnen ze wilde experimenteren met feedback. De middelbare en hogere graden kregen van het team onmiddellijk na een concert mondeling feedback.
Eén leraar had duidelijk een dada: je moet je instrument bij de start van je optreden in stilte stemmen. En daar gingen we. Bij alle leerlingen formuleerde hij dezelfde feedback: in stilte stemmen, in stilte stemmen, in stilte stemmen. De leerlingen knikten begripsvol maar of dit de feedback was die ze nodig hadden, was iets anders.
Professionele feedback heeft ook te maken met afwegen en kiezen. Er valt zoveel te zeggen. Maar wat ligt het meest vooraan? Welke opmerking stimuleert de leerling om volgende stappen te zetten?
Linda Van Looy van de VUB deed er onderzoek naar. Haar conclusie was heel eenvoudig: geef één of twee ideeën en tips op maat van de leerling. Meer heeft geen effect.
Je instrument stemmen is belangrijk. Maar op je leerling afstemmen misschien nog meer. Dat laatste moet het dada van een goede feedbackgever zijn.
Stemmen doe je niet met een machientje maar wel door te reageren op wat rondom je en niet alleen qua muziek gebeurt, niet gemakkelijk zowel voor leerlingen en leerkrachten daar het elke toonmoment anders klinkt Anderzijds telkens een boeiende uitdaging, .achteraf altijd leuk om te horen dat het mooi SAMEN klonk. 🙂 Daar doen we het toch voor, met vallen en opstaan. Of niet soms ?