Muziek maakt (gelukkig) niet slimmer

590A1181.jpg

Gelezen in de Standaard:

Tegen de heersende overtuiging van de verzamelde ouders in blijkt muziekles níet slimmer te maken. Een doctoraalstudent aan Harvard doet het Mozarteffect af als een hardnekkige mythe. Samuel Mehr onderwierp 74 vierjarigen aan lessen muziek of beeldende kunst. Waar ze op geen enkel vlak statistisch significant slimmer van werden.

Gelukkig. Muziek maakt niet slimmer. En hopelijk helpt het leerlingen ook niet om beter wiskunde te kunnen. Zo zijn we af van deze slechte argumenten om naar de academie te komen.

Muziek, woord, dans en beeld zijn belangrijk omwille van de kwaliteiten van de kunsten zelf: schoonheid ervaren, emotioneel rijker worden, cultureel bewustzijn ontwikkelen, nauwkeurigheid nastreven, nieuwsgierig in het leven staan, vakmanschap ontwikkelen, verbeelden, anders kijken, in harmonie samen spelen …

Dit zijn de juiste ingrediënten om het bestaansrecht van kunstonderwijs te verdedigen. Kunst maakt niet slimmer, wel rijker.

3 gedachten over “Muziek maakt (gelukkig) niet slimmer

 1. Beste Erik

  Op deze donkere lentedag maakt dit zonnig bericht het verschil. Zélfs voor een gepensioneerde! Volharden in de ‘boosheid’…

  hartelijke groet

  Jo

 2. alles wat met cultuur en educatie helpt, zoals ook muziek, kan mensen rijker, breder, interessanter, …maken. dat muziek slimmer maakt is misschien omstreden, doch het is bewezen dat bepaalde verbindingen in het brein beter tot stand komen. Klassieke muziek geeft ook n bepaalde rust, innerlijke vrede die tot het goed functioneren van mensen dan leiden….het samenvatten in 6 zinnen lijkt me uiterst moeilijk

 3. Hey Erik,

  Als ik zo vrij mag zijn, dit is voor mij een ietwat ongelukkige post.

  Afgelopen jaar heb ik juist een aanbodnota DKO Antwerpen geschreven, waarbij ik door de OESO-publicatie ben gegaan “Art for Art’s Sake? The impact of arts education”, hetgeen een meta-studie is van alle onderzoeken sinds de jaren 50 rond kunsteducatie, en de effecten ervan op vaardigheden, die niet specifiek kunstgericht zijn.

  Het besluit van dat onderzoek is dat er wel degelijk verbanden te leggen zijn en correlaties te vinden zijn, maar zoals je hieronder zelf schrijft: het belangrijkste blijft uiteraard het aanleren van kunst als een andere manier om met dingen om te gaan.

  Veel groetjes,

  Jeroen
  ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s